Gostycyn produkcja czekolady

program pc market instrukcjaProgram Pc-Market 7 - oprogramowanie Polkas Kraków

Czekolada jest samotnym z najbardziej oczywistych przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, składa się ją w wielu wersjach. W nieomal każdym sklepie można wziąć wyroby czekoladowe w różnych postaciach. Wielka jest zarazem czekolada mleczna jak i mocna. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym odcinkiem jej przygotowywania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest zależne obróbce termicznej, podczas której przyjmuje się je bakterii. Kolejnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, i w finału tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie składniki są odpowiednio dozowane, w relacji od tegoż jaki wyrób wybiera się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana znacznie w ciągu automatycznym. Po przejściu tych procesów nosi ona stronę sypką, którą wymienia się prószem. Jest on poddawany procesom konszowania. Do prac czekolady konieczne jest użycie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej wykorzystywane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do głównego etapu produkcji czekolady przyjmuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania rozgrywają się również na ciepło jak również na mokro. Proces konszowania na gorąco jest ważnym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji wykonywa się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego pomocą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i ważny połysk.