Hurtownia miesa suwalki

Na obszarze Polski funkcjonuje duża ilość hurtowni mięsa wykorzystujących się produkcją i sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami wyposażonymi w chłodnie, co umożliwia dostarczanie świeżego towaru w pewne miejsce kraju. Mięso to innymi słowy zdolne do jedzenia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z należącymi do nich tkankami oraz niektóre organy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa wypowiada się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w końcach konsumpcyjnych, będących wynikiem chowu lub szukania w gronu naturalnym.

Mięso rzadko jest jedzone na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, lecz przeważnie jest wykorzystywane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują pełną gamę produktów produkowanych często z ciała wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na białe i czerwone, jednak podział ten całkiem nie jest uzależniony z kolorem, tylko sprowadza się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z zmiany mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Oferowane przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w żywym organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca albo nawet zawał. Mięso jest wyraźnie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz ma wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce wynikające z hurtowni mięsa są również niezastąpionym źródłem żelaza w prostej diecie, które jest niezmiernie lepiej przyswajalne niż wszystkie żelazo pochodzenia roślinnego.